Van Employer Branding naar Impact

Intussen is het drukke hoogseizoen voorbij op mijn werk. Dit seizoen heeft de drukte aangehouden tot en met september. Ik en mijn collega’s nemen een welverdiende vakantie om beurten.

 

Voor mij is het een aanleiding om de balans op te maken en de oplevende arbeidsmarkt onder de loep te nemen. Vooral stel ik mijzelf de vraag wat wil ik uit 2018 halen. Het jaar 2018 lijkt nog ver weg maar zaken onderzoeken, verkennen en overwegingen maken, vergen stiekem meer tijd. Ik stel mijzelf wederom de vragen waarvan krijg ik energie, wat drijft mij, in welke omgeving bloei ik op en waar sta ik nu. Ik blik terug op mijn netwerk – en sollicitatiegesprekken plus schriftelijke reacties die ik heb ontvangen van collega recruiters. In het bijzonder kijk ik naar de organisaties waar ik mij kon identificeren, waarden overeenkwamen en waar een personality match aanwezig was. Een werkomgeving waar ik samen met mijn afdeling kon groeien en bloeien. Deze gedachten hou ik de lopende en toekomstige gesprekken vast.

Tijdens een koffiepauze zei ik onbewust bekwaam tegen een collega: “Hoe lang wil jij hier blijven werken?, want bij Artsen zonder Grenzen zoeken ze mensen met jouw kennis, kunde en spirit”. Mijn collega keek mij met grote ogen en een verbaasde blik aan. Ik wees hem op de rol en bracht hem in contact met mijn ex-collega. Na de website grondig bekeken te hebben, zag hij welke mogelijkheden er zijn, met enthousiasme solliciteerde hij. Met succes legde mijn collega het interview af. Wat ik hiermee wil zeggen, is dat mijn ambassadeurschap nooit is overgegaan. Weten wat een organisatie te bieden heeft en iemand zijn interesse kennen, kan leiden tot mooie onverwachte acties.

Kortom, van ambassadeur naar promotor met een employer impact. Hoe relevant is een sterk merk waar medewerkers zich voor willen inzetten in hun netwerk. Het thema employer branding kreeg in 2015 extra aandacht. Niet alleen bij corporate bedrijven maar juist vooral bij de middelgrote organisaties. Dit jaar heb ik de verschuiving van employer branding naar employer impact waargenomen. Een aantrekkelijke werkgever onderscheidt zich door minimaal één uitzonderlijk goed punt. De bedrijven die sturen op impact worden talk of talent. Denk hierbij aan Buurtzorg, Coolblue of Rituals. Kijk kritisch naar wat voor jou belangrijk is in een bedrijf. Niets is erger om een nieuwe functie te bekleden in een organisatie waar jij je niet thuis voelt. Een organisatie waar jij je kan identificeren, geeft een sense of fulfilment en zorgt voor persoonlijke groei. De jongeren (leeftijdsgroep van dertigers) op de oplevende arbeidsmarkt zullen wellicht sneller worden benaderd. Maar de bedrijven zullen de candidate experience centraal moeten blijven stellen, want een slechte behandeling kan leiden tot slechte verkopen, minder sollicitanten en meer negatieve berichten op social media. Dus blijf uitkijken naar dat ene bedrijf waar jij tot ontwikkeling kan komen.

 

Linge Oei

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Wil je response geven?
Graag zelfs!
Voel je vrij om een reactie te plaatsen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *