Streetlife

Streetlife week 8: kennis ligt op straat

18 september

“Kijk nou, een hele bladzijde uit een boek”, riep mijn collega. Kennis ligt letterlijk op straat. Zou het een student zijn die dit verloren is, een kind wat een tekening uit een boek heeft gehaald, een mooi inpakpapiertje? Hele fantasieverhalen kun je erop los laten. Zo ook de vondst van een speelgoed vogeltje.

 

Ik heb weer van alles gevonden en opgeruimd. Hele stukken in Zevenkamp worden dagelijks schoongemaakt maar een week later is daar niets meer van te zien. Beetje jammer.

Ik ben nu gedurende de weken dat ik in het traject WerkLoont zit al 3 collega’s tegengekomen die hun werk bij ditzelfde re-integratiebedrijf hadden en ontslagen zijn, nu via het traject weer bij hetzelfde bedrijf moeten werken. Schrijnend om te zien. Dan zijn deze mensen ook nog eens op leeftijd nl. in de 60 jaar. Moeten we dit met z’n allen wel willen? Zou dit echt niet anders kunnen? Mijn collega zegt dan ook; “ze ( het traject) maken mijn kabinet ( bovenkamer) helemaal leeg, ik ga proberen de papieren voor remigratie in orde te maken. Als ik langer hier blijf dan kunnen ze mij opsluiten”.

Ik ben eens rond gaan vragen wat mijn collega’s nodig hebben om wat gemotiveerder in het leven te staan. Ze noemden 3 dingen:

1) Energie; Je fit, gezond en energiek voelen zorgt ervoor dat je in beweging komt.
2) Hulp bij het verwerken van het verleden. Iedereen heeft een eigen achtergrond en heeft hierin klappen opgelopen. Belangrijk voor je eigen ontwikkeling om hier naar te kijken, leerpunten eruit te halen om zo weer stappen in de toekomst te maken.
3) Empowerment om motivatie en zelfvertrouwen een boost te geven zodat je het vertrouwen hebt om de dingen te doen die je graag wilt doen.

WittemanOver motiveren gesproken. Ik mocht afgelopen week een uitzending van ‘Witteman zoekt uit’ bijwonen. Er wordt in november een serie afleveringen uitgezonden met als onderwerp Geluk. Iedere aflevering wordt er een andere invalshoek gekozen, deze keer het onderwerp ‘religie’. De opnames waren in het stadhuis van Leiden, een prachtige stad om ook even rond te kijken. Volgens mij zit ik vol in beeld want ik zat eerste rij en pal achter de gesprekstafel.

Het leuke vind ik dan dat er na de uitzending leuke gesprekken met inspirerende mensen ontstaan. Een beetje napraten met Sheila Neijman Gelukscoach Rotterdam en Bram Vink over hoe we het vonden, wat onze ideeën over geluk zijn. Kijk daar krijg ik dan weer energie van! Ook het Boekenhuis Project kwam ter sprake, een project wat buurtbewoners met elkaar verbindt en daar de boekenhuizen voor gebruikt. Bram woont in Groningen en is geïnteresseerd, ik zie het al voor me; Boekenhuisproject reist naar Groningen.

Hier krijg ik energie van.
Ik kan er weer een week tegenaan!

 

Tekst: Marijke Lammers

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Wil je response geven?
Graag zelfs!
Voel je vrij om een reactie te plaatsen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *