Netwerkwandeling

Maak het leuk!

Wie zegt er eigenlijk dat werk zoeken niet leuk mag zijn? Kijk, dat het niet altijd leuk is, mag duidelijk zijn. De reden daarvan is heel simpel. In de praktijk betekent ‘solliciteren’ afgewezen worden. Dat klinkt vreemd, maar het is echt zo. Zelfs als je solliciteert op vacatures die echt bij je passen, is de kans dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek klein. Als je als werkzoekende alleen reageert op vacatures, kom je meestal niet verder dan het stapeltje ‘past niet in het profiel’. Of het leuk wordt, heb je zelf in de hand.

Maak het leuk
Werk zoeken is alleen vol te houden als je het leuk maakt voor jezelf. Gelukkig kan dat op allerlei manieren. Zoek een manier die bij jou past. Gebruik je netwerk! Niet om te vragen naar werk, maar om het zoeken naar werk in een andere vorm te gieten. Ga in gesprek om te vragen naar tips om bijvoorbeeld je profiel te versterken. Een goed netwerk gesprek heeft als resultaat dat het jezelf en je gesprekspartner nieuwe ideeën geeft.
Pieter van Stein van Kijk Haar volg ik al een tijdje op LinkedIn. De laatste jaren heb ik een aantal wandelcoaches leren kennen en op de een of andere manier kleurt dat mijn verwachting. Als ik me opgeef voor een wandeling met Kijk Haar, ben ik helemaal gemotiveerd. Ik ga voor goede gesprekken en hoop op veel tips!

Wandelen in Delft
Natuurlijk verloopt het die dag allemaal heel anders dan ik verwacht. Op het station in Delft staat een gezellige groep vrouwen rond Pieter. Iedereen kent elkaar! Nou ja bijna iedereen, er is nog één andere nieuwe wandelaar. Het voelt een beetje als een reünie, maar dan anders. We hebben geen gemeenschappelijke herinneringen, maar er zijn wel veel overeenkomsten, want we hebben veel dezelfde ervaringen in onze zoektocht naar werk.
De eerste kilometers zoek ik weinig diepgang. Ik heb het vooral over koetjes en kalfjes. Weer eens wat anders dan schaapjes. We hebben het over mantelzorg, over het verschil in salariëring tussen man en vrouw en zelfs over schilderen en het plezier dat je daarvan krijgt. Direct in het begin van de wandeling raak ik aan de praat met een van de oudste wandelaarsters. Zij is niet op zoek naar werk, maar is coach en zet haar capaciteiten in om Kijk Haar professioneler te maken. Leuk om haar levensverhaal te horen.

Historisch inzicht
Ondertussen lopen we wel op de mooiste plekjes van Delft. Pieter heeft een ‘groene’ route uitgezet. We komen in de meest romantische hofjes en straatjes. Er worden heel wat foto’s gemaakt van doorkijkjes, muurschilderingen en kunst op de pleinen in de stad. Het is niet zo heel moeilijk om mee te wandelen zonder veel te zeggen. Want dat doe ik. Ik geniet van de tocht, van het weer en van het gezelschap. Een groot deel van de tijd loop ik alleen. En dat vind ik helemaal niet erg. Het levert me wel een historisch inzicht op. Netwerken is echt net-werken. Ik geniet zo van het wandelen door het mooie Delft dat ik helemaal vergeet dat ik aan het werk ben.

Lunch met les
Tijdens de lunch zitten we in een grote kring en daar gebeurt ineens iets waar ik heel blij van wordt. Ik ben erg nieuwsgierig naar de trainingssessies van Kijk Haar. Deze maand is de achtste groep gestart en een aantal van de wandelaars neemt hieraan deel. Op mijn vraag hierover begint een van de vrouwen enthousiast te vertellen over een sessie over lichaamstaal. Hoe belangrijk het is om een open houding aan te nemen – zeker tijdens een sollicitatiegesprek – en hoe je dat op een heel eenvoudige manier doet. Ja inderdaad ‘tits up’ maar dan anders. Het is ineens een kringgesprek en iedereen probeert de aanwijzingen uit en begint als vanzelf te lachen. Want inderdaad, kin omhoog, rug recht en je handen met een open houding naar buiten draaien, maakt dat je je vanzelf open stelt. En door dat samen te doen, worden we er allemaal vrolijk van!

Volgende keer meer
De wandelaars van Kijk Haar gaan na de lunch gewoon weer aan de wandel. Er valt nog genoeg te zien en te bepraten. Voor mij gaat de middag op een heel andere manier verder. Tijdens de lunch check ik in op Facebook. Een vriendelijk gebaar voor het leuke restaurantje waar we zitten. Een vriendin ziet het (‘toevallig’). Zij is met haar bedrijf, Bestel mijn boek, net een week geleden verhuisd naar Delft en zit slechts 200 meter verder met haar kantoor. Daar ga ik mooi even langs voor een héél gezellig netwerk gesprek. Je ziet het, netwerken is net zo leuk als je het zelf maakt!

En een volgende keer loop ik graag weer mee – als mijn drukke agenda van werkzoeker het toelaat.

 

Tekst: Margo Vonk

Fotocollage: Claudia Siemeling

2 antwoorden
  1. Anneke Eijgelsheim
    Anneke Eijgelsheim zegt:

    Margo, prachtig geschreven. Om de wandeling op deze manier terug te lezen geeft ook weer de nodige energie om te blijven werken op zoek te gaan naar werk of die nieuwe uitdaging.
    Hartelijke groeten,

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Wil je response geven?
Graag zelfs!
Voel je vrij om een reactie te plaatsen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *