Interview met ons nieuwe teamlid Rob van der Post

Kijk Haar! groeit nog steeds en wij worden daar natuurlijk erg blij van. Sinds kort is Rob van der Post van RCP Photography aangesloten als teamlid. Rob heeft inmiddels een aantal deelnemers van de laatste groep voor de lens gehad. Zoals altijd maken wij graag nader kennis met onze nieuwe teamleden, dus Pieter van Stein legde Rob een aantal prikkelende vragen voor. 

 

Rob van der Post

Rob van der Post

Rob, wij van Kijk Haar! vinden het fantastisch dat je op gezette tijden betrokken wilt zijn bij onze stichting en de werkzoekende dames! Hoe ben je met Kijk Haar! in contact gekomen?

Ik had een stukje over Kijk Haar! gelezen in het magazine Blauww. Mijn oorspronkelijke achtergrond is Personeelszaken, dus het initiatief sprak mij vanuit die optiek gelijk aan (en dat doet het natuurlijk nog steeds!). Ik heb toen met Patty contact opgenomen om te kijken of ik door middel van mijn fotografie iets kon bijdragen.

Wie is Rob in vijf woorden?

Vader. Fotograaf. Eerlijk. Gedreven. Nieuwsgierig.

Hoe zou je graag omschreven willen worden door je dierbaren?

Als een liefhebbende vader en partner. Iemand die oprecht geïnteresseerd is in mensen in het algemeen, en hen, en mijn kinderen in het bijzonder, met veel nieuwe dingen in aanraking brengt, uitnodigt om nieuwe ervaringen op te doen om te kijken waar hun kwaliteiten en passies liggen en zo het beste uit hen naar voren te halen.

En hoe wordt je graag omschreven door je klanten?

Eigenlijk niet heel veel anders. Ik probeer bij mijn klanten ook door oprechte interesse en open interactie het allerbeste uit ze te halen om tot een authentieke en geweldige foto te komen.

Je hebt je carrière over een andere boeg gegooid vorig jaar. Kun je hier iets meer over vertellen?

Vanaf mijn 20e ben ik werkzaam geweest in Personeelszaken en later als consultant en interim manager; vakgebieden die ik nog steeds zeer interessant vind. Eind 2016 ben ik door vrienden gevraagd of ik hun bruiloft in september 2017 wilde fotograferen. Ik had nog nooit echt mensen gefotografeerd en ben mij daar toen in gaan verdiepen en flink mee gaan oefenen. Ik merkte dat het hard werken is, maar dat ik er zoveel energie van kreeg en zo blij werd van de interactie en de reacties op het resultaat, dat ik daar iets mee moest gaan doen; daarom stort ik mij sinds half 2017 (bijna) fulltime op fotografie om mijn eigen bedrijfje van de grond te krijgen. Dat is hard werken, maar geeft mij zoveel plezier dat ik mij regelmatig afvraag waarom ik er niet veel eerder mee ben begonnen!

Waar komt die passie voor fotografie vandaan?

Ik ben al meer dan 15 jaar geleden met fotografie begonnen als hobbyist. Ik fotografeerde toen met name landschappen, dieren en macrofoto’s. Het leukste daarvan vond ik om bijzondere momenten of beelden vast te leggen uit het alledaagse leven; dingen die in theorie iedereen zou kunnen zien, maar die ik op dat moment als enige zag. Dat moment vond ik heel bijzonder, en dat vind ik nog steeds, alleen pas ik dat nu toe in de omgang met mensen.

Voor welke opdrachten ben je inzetbaar op het gebied van fotografie?

Ik ben breed geïnteresseerd en daardoor ook redelijk breed inzetbaar als fotograaf. Ik ben te boeken voor bedrijfsfotografie, trouwfotografie, portretten en headshots.

Wat is voor jou de ultieme foto?

De ultieme foto is een foto die herkenbaarheid en emoties oproept. Als ik naar mijn portretfoto’s kijk, dan moet dat een foto zijn waarin iemand zichzelf herkent, maar ook verbaasd en geïnspireerd wordt.

Met betrekking tot headshots, ga ik daarbij uit van het motto van The Headshot Crew: “Confidence coupled with Approachability”. De persoon voor mijn camera moet zelfverzekerdheid uitstralen om te laten zien dat zij/hij alles aankan, maar tegelijkertijd ook heel goed benaderbaar overkomen, zodat mensen makkelijk contact op durven nemen. Als dat lukt, dan hebben we een geweldige foto!

Waarin onderscheid jij jezelf van vakgenoten?

Tegenwoordig kan iedereen een foto maken; bijna iedereen heeft wel een smartphone, en ook goede camera’s worden in enorme aantallen verkocht. Daarnaast richt ik mij vooral op “echte” portretten en in het bijzonder op headshots, waarbij de focus juist ligt op eenvoud en puurheid.
Ik onderscheid mij daarin vooral in mijn manier van werken; dat heeft deels met techniek te maken (ik maak tegenwoordig vooral gebruik van LED-panelen), maar vooral met de omgang met de mensen voor mijn camera. Ik ben oprecht in hen geïnteresseerd, in hun verhaal. Ik probeer hun “echte” ik naar boven te halen in de foto’s, en doe dat op een hele energieke manier, waardoor de shoot een klein “feestje” wordt en we tot stralende “échte” foto’s komen.

Wie of wat is voor jou een inspiratiebron?

Als fotograaf heb ik meerdere inspiratiebronnen. Ik vind van de hedendaagse fotografen vooral Peter Hurley en Sue Bright een grote inspiratie omdat zij, ieder in hun eigen stijl, met hun portretten mensen op een natuurlijke manier op hun allerbest willen vastleggen, zodanig dat zij een enorme boost in hun zelfverzekerdheid krijgen als zij hun foto’s zien.
Daarnaast vind ik het werk van Platon, Sean Archer en Marc Adamus geweldig. En dichter bij huis: ik vind het werk van Leo den Ouden ook zeer inspirerend!

Wat doe je graag als je niet met fotografie bezig bent?

Dan doe ik het liefst leuke dingen met mijn gezin en spreek ik graag af met vrienden. Daarnaast reis ik graag, hoewel dat er sinds de geboorte van mijn kinderen nog maar erg beperkt van is gekomen. En ik besteed veel tijd aan social media, met name Instagram. Deels voor mijn werk als fotograaf, maar ook omdat ik het erg leuk vind om op die manier met mensen over de hele wereld in contact te komen.

Wie zou je nog eens voor je lens willen hebben en waarom?

Peter Hurley: als headshot fotograaf een groot voorbeeld voor mij en hij heeft een geweldige ‘kop’. En binnen Nederland zou ik graag Chantal Janzen voor mijn lens krijgen; dat wordt volgens mij een geweldig energieke shoot met schitterende foto’s.

Je werkt in Delft. Welke plek moeten mensen beslist bezoeken als ze een dagje Delft doen?

Hmmm, dat is lastig. Er zijn zoveel interessante, mooie en lekkere plekjes in Delft. Maar als vrienden en familie zeggen dat ze een dagje naar Delft komen, is het altijd eerste wat ik zeg dat ze een ijsje moeten halen bij De Lelie…

Hoe heb je de eerste samenwerking met Kijk Haar! ervaren?

Geweldig! Ik heb voorafgaand aan een trainingssessie foto’s van de deelneemsters mogen maken, en dat was ontzettend leuk om te doen. Er ontstond zo veel enthousiasme en energie tijdens die sessie!

Waar kunnen we jouw werk allemaal zien (denk hierbij aan digitale kanalen)?

Op mijn website www.rcpphotography.nl, op de pagina van The Headshot Crew https://headshotcrew.com/rcpphotography, en op Social Media:

–          www.instagram.com/rcpphotography

–          www.instagram.com/headshotsbyrcp

–          www.instagram.com/weddingsbyrcp

–          www.facebook.com/rcpphotography

–          https://gurushots.com/RCPPhotography.nl/photos (vooral veel vrij werk)

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Wil je response geven?
Graag zelfs!
Voel je vrij om een reactie te plaatsen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *