Ems Peters Vitaal Verhaal

Het leven is één grote levensles

De vijfde sessie van het Kijk Haar! trainingsprogramma staat dit keer in het teken van vitaliteit. Ems Peters, Adviseur Gezondheidsmanagement en eigenaar van Vitaal Verhaal verzorgt de training. Een prachtig thema om mee aan de slag te gaan! Wat kunnen de deelnemers verwachten, wie is Ems en wat ‘beweegt’ haar? Pieter stelde Ems een aantal vragen. Hieronder lees je haar reactie daarop.

 

Ems PetersEms, wat fijn dat je de werkzoekende dames van alles tijdens een sessie bij Kijk Haar! gaat bijbrengen over leefstijl en vitaliteit! Hoe zijn deze thema’s voor jou zelf belangrijk geworden?

Het onderdeel ‘bewegen’ speelde van jongs af aan een belangrijke rol in mijn leven. Ik was een wildebras, zat geen moment stil en hield van sporten. Na mijn VWO ging ik dan ook naar de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Groningen. Daar, ver van huis, gebeurden er twee dingen die mijn leven sterk hebben beïnvloed:

1. Vlak voor mijn eindexamen brak ik mijn enkel met ernstige gevolgen voor mijn loopvermogen en bewegingsdrang en
2. Ik kwam in no time 10 kilo aan door niet bewegen en ongezond eten.

Door de plotselinge gedwongen verandering in leefstijl, de bijkomende emoties van een gedwarsboomde carrière als gymdocent en 10 kilo ballast aan mijn botten, voelde ik mij voor het eerst in mijn leven zowel fysiek als mentaal ernstig beperkt in doen en laten. Het belang van vitaliteit en de rol die leefstijl daarbij speelt, had zich aan mij geopenbaard.

Was je jezelf altijd bewust van het effect van gezond leven?

Nou, niet echt bewust. Van huis uit veel gewoonten meegekregen die mijn gezondheid positief beïnvloedden. Een veilig nest, muziek, sport, drie keer per dag iets te eten, een gevulde fruitschaal, geen rokers in huis, gezellig doch karig drankgebruik door volwassenen, op tijd naar bed, vervoer per fiets of benenwagen, Veluws water uit de kraan en bij feestelijke gelegenheden een glaasje Exota of Cola met olijven en Franse kaas. Hoog opgeleide ouders dus er werd gepraat, creatief geknutseld in en om het huis en gekampeerd op rustige, mooie plekjes in heel Europa waar we de natuur konden ervaren met al haar schoonheid maar ook haar niet te onderschatten krachten met betrekking tot wind, water, leven en dood.

Het echte bewustzijn kwam pas rond mijn veertigste. In die periode begon mijn eigen lichaam om meer zorg te vragen en kreeg ik te maken met de effecten van stress (drukke baan, kinderen met eigen willetjes, eigen ontplooiing, verplichtingen etc.). Ik ging in mijn vrije tijd een studie shiatsu volgen (dat is zeg maar acupunctuur met je vingers ipv naalden) waarbij ik mij intensief verdiept heb in de Traditionele Chinese Geneeswijze. Sindsdien lees ik ook allerlei populair wetenschappelijke artikelen over de werking van het menselijk lichaam en de invloeden van de omgeving op die waanzinnige verzameling samenwerkende cellen. Een naar mijn mening fascinerend, holistisch systeem waarin alles met alles is verbonden. Tevens ging ik mediteren, do-in beoefenen (soort Japanse yoga) en ‘me-time’ inplannen.

Wat is gezond leven volgens jou?

Gezond leven lijkt me in onze digitale, snelle, bewerkte, vervuilde Westerse wereld haast een utopie. Maar enfin, ik denk dat een goede balans tussen fysieke, mentale, emotionele en spirituele processen op een voldoende niveau, een gezond leven kan genereren. Een perfecte balans staat echter gelijk aan de dood: als yin en yang exact in evenwicht zijn, stroomt er niets meer en als er geen stroming is, kan er geen leven zijn. Het kleine weerspiegelt zich in het grote en het grote weerspiegelt zich in het kleine. Zo is het verloop van de seizoenen gedurende een jaar ook herkenbaar in een mensenleven (lente/groei, zomer/bloei, herfst/verval, winter/sterven) en ook op celniveau zien we een soortgelijke cyclus. Alles is energie en trilt in zijn eigen trilling, zo niet, dan wordt de verstoring meestal snel hersteld totdat herstel energetisch niet meer is op te brengen.

Gezondheid en vitaliteit laten zich mijns inziens echter niet vangen in een paar begrippen, methoden of handelingen. Ieder mens zal er anders over denken en ieder mens bevindt zich in andere omstandigheden en dat maakt het persoonlijk invulling geven aan een passende leefstijl ook zo boeiend.

Op welke wijze ben je zelf bezig om vitaal te blijven?

Rust, reinheid, regelmaat. Een nachtje doorhalen wordt tegenwoordig rigoureus afgestraft door het lichaam.
Gevarieerd eten wat de natuur ons biedt, zo onbewerkt mogelijk. Het liefst met mate maar wat betreft voedsel vergrijp ik mij regelmatig aan de gezellige overvloed. En dan blijkt dat ook ‘gezonde’ dingen bij een teveel toch ongezonde gevolgen genereren zoals overgewicht. Vooral doordat ik de tot mij genomen energie niet meer zo makkelijk kan verbranden door middel van bewegen.

Ik tennis, fiets, ga regelmatig naar de sauna, zorg voor een prettige werkomgeving waarbij ik stress zoveel mogelijk uit de weg ga door kritisch te zijn in het kiezen van mijn opdrachtgevers en het aantal werkuren vrij in te vullen.
Ik doe relatief veel vrijwilligerswerk met gezellige mensen en neem het leven zoals het is. Bij regen trek ik waterdichte kleding aan en bij zonneschijn geniet ik van de warmte en de twinkelingen van het licht. Ik ben graag buiten.

Mijn enkel heeft het onlangs helaas echt begeven (20 jaar later dan voorspeld door de arts die mij destijds geopereerd heeft) en ik zoek nu naar een goede oplossing waarbij ik pijnloos kan blijven bewegen. De traditionele gezondheidszorg lijkt daar nog niet voor geëquipeerd (vastzetten wordt alsmaar geopperd) maar als ik naar de Paralympics kijk ben ik ervan overtuigd dat ook ík kan blijven bewegen met de juiste hulpmiddelen

Welke mensen inspireren jou binnen jouw vakgebied en welke mensen daarbuiten?

Dr. Mercola: arts die op vele gebieden zoals voeding, fitness, kruiden/natuurlijke medicatie en ontspanning, wetenschappelijke onderzoeken toegankelijk maakt voor een groot publiek. Hij doet dat door wetenswaardigheden uit zowel conventionele als complementaire gezondheidszorg te delen.

Christiane Northrup, een Amerikaanse gynaecologe die de overgang aangreep als nieuw kansen-biedend-tijdperk in plaats van ‘uitgeblust en afgeschreven’ en dit onderwerp actief op de agenda zette.

Eric Scherder: het belang van bewegen en actief blijven voor lijf en brein.

Karl Noten: fysiotherapeut die mij leerde dat resultaten belangrijker zijn dan regeltjes en dat als de cliënt geen baat heeft bij een bepaalde behandeling, het waarschijnlijk niet aan die cliënt ligt, maar aan het niet voldoende weten van de desbetreffende problematiek met bijbehorende oplossing. Dus dan moet je meer kennis vergaren en verder puzzelen en dat NIET op kosten van die cliënt!

Buiten het vakgebied:

Mijn kinderen: ik ben trots op ze en zie af en toe wat ik beter had kunnen doen tijdens hun opvoeding. De reflectie geeft stof tot verbetering en altijd weer verder leren.

De leden van mijn tennisvereniging: hoe kunnen zij blijven doen wat ze leuk vinden naarmate ze ouder worden? Hoe kan ik hen daarbij faciliteren?

Joe Dispenza: initiator van de film ‘what the bleeb do we know’ en auteur van een aantal boeken over anders denken. Een populairwetenschappelijke kijk op ons functioneren gebaseerd op de kwantumfysica.

Wat doe je graag als je niet aan het werk bent?

Tuinieren, tennissen, klussen, nieuwe informatie vergaren op internet en relaxen in de sauna.

Wat is jouw favoriete moment van de dag en waarom?

Als ik thuiskom en de kat komt naar me toe om te knuffelen. Een moment van absoluut ongestoord ontspannen waarbij die doorgaans eigenwijze kat zijn genegenheid en dankbaarheid toont in alle kwetsbaarheid. Best bijzonder voor een kat want de meesten blijven onverstoorbaar liggen waar ze liggen in tegenstelling tot de meeste honden die al blaffend en kwispelend op je afstormen.

Welke levensles heeft vandaag de dag invloed op hoe je in het leven staat?

Het leven is één grote levensles dus iedere dag is een vervolg op het verleden en hopelijk een verbeterde versie van de vorige dag (hoewel mensen statistisch gezien 99% hetzelfde doen als de dag ervoor). De grootste les was misschien toch de door mij niet bij te benen rat-race van het leven waardoor ik gedwongen werd te kiezen voor een meer relaxte dagbesteding met weliswaar minder geld en minder status maar beduidend meer plezier, voldoening en vrijheid.

Welk boek is volgens jou een absolute aanrader en waarom?

The work van Byron Katie. Het liet mij inzien dat mijn gedachten mijn emoties bepalen. Verander je gedachten, wees dankbaar voor ‘wat is’ en je bent een gelukkig mens.

Wat is het mooiste compliment wat je onlangs van iemand hebt mogen ontvangen?

Je lijkt wel een wandelende encyclopedie!. In dit tijdperk met de beschikking over mobiel internet is ‘een wandelende encyclopedie’ een schijnbaar onnodige eigenschap, maar toch blijkt het nog niet zo makkelijk om je weg te vinden in het woud van informatie en goed bedoelde adviezen over gezondheid, vitaliteit en leefstijl. Ik kan mensen daarbij helpen.

Welke tips wil je graag delen met onze volgers?

Houd het simpel, laat je niet opjutten door media en modegrillen, blijf dicht bij de natuur, volg je hart en stap uit je comfortzone.

Wat verwacht je van de sessie bij Kijk Haar!?

Het wordt ongetwijfeld een gezellige bijeenkomst waarbij ik hoop dat de deelneemsters de dialoog niet schuwen en vragen stellen. Het zou mooi zijn als ze een paar eye-openers voor zichzelf signaleren en op zijn minst één tip mee naar huis nemen waarmee ze daadwerkelijk aan de slag gaan waardoor zij zich binnen 100 dagen iets vitaler voelen en daarmee hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt vergroten.

Het zelfvertrouwen dat je uitstraalt doordat je je goed voelt, is tijdens een sollicitatie vaak belangrijker dan je feitelijke capaciteiten. In mijn functie als teamleider ging ik ervan uit dat alle sollicitanten in staat waren de klus te klaren en werd mijn keuze grotendeels bepaald door hun uitstraling, passies, reactie op onverwachte vragen en, daar waar gepast, hun gevoel voor humor en sociale vaardigheden.

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Wil je response geven?
Graag zelfs!
Voel je vrij om een reactie te plaatsen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *