Het Kantoor van Nu: de motivatie analyse

Regelmatig zijn ikzelf en leden van ons team aanwezig tijdens additionele trainingen of specifieke workshops van collega’s, vooral ook met het doel om zelf nieuwe inzichten op te doen en onze eigen deelnemers tips te kunnen geven over vervolgstappen in  hun proces. Voor ons vaak bijzondere en inspirerende ervaringen. Zowel Pieter van Stein als ik hebben in deze hoedanigheid deelgenomen aan een meerdaagse coachingsessie motivatie analyse bij Anke Meerding, onder meer oprichter van het kantoor van nu (http://hetkantoorvannu.nl). Het heeft ons beiden mooie inzichten opgeleverd. Maar waar staat motivatie analyse nu eigenlijk voor? Pieter geeft in zijn blog hieronder weer hoe hij de sessies bij Anke ervaren heeft.

 

De nazomerdagen worden schaars, de zon gaat eerder onder. Om ons heen ontstaat in de natuur een waar kleurenpalet van warme rood- en bronskleurige tinten. Thuis maken we het gezellig met sfeervol kaarslicht en een dekentje ligt voor het grijpen als de temperatuur echt gaat zakken naar lage waarden.

Maar op mijn netvlies staan heel scherp de herinneringen aan deze zomer. Een periode met vele fijne, mooie en leerzame momenten.

Onderuit gezakt op mijn bank met de fonkelingen van waxinelichtjes en kaarsen in het vizier denk ik terug aan de boeiende en warme gesprekken met loopbaancoach Anke Meerding bij het Kantoor van Nu in Gouda.

Vorig jaar ontmoette ik haar samen met Patty bij haar in de stijlvolle kerk in de Peperstraat nadat onze collega Caroline Haan ons attent had gemaakt op Anke. De kerk is nu een inspiratieplek voor o.a. werkzoekenden.

Dankzij Anke en haar betrokkenheid bij werkzoekenden mochten we met Kijk Haar! twee keer sessies verzorgen in het Kantoor van Nu. De groepen vier en vijf kwamen er graag over de vloer vanwege de plezierige ambiance. Dit even aangehaald hebbende, als introductie, keer ik terug naar de persoonlijke ontmoetingen met haar.

Op 17 en 20 juli was ik bij haar van harte welkom om een van haar producten, de SIMA-motivatie analyse te ondergaan. De afkorting staat voor Systeem voor Individuele Motivatie Analyse. Aan deze ontmoetingen ging een stuk huiswerk vooraf. Dat materiaal diende o.a. als vertrekpunt om te kijken waar ik nu echt blij van word, plezier aan beleef en voldoening uit haal.

We gingen terug in de tijd. Diverse fases uit mijn leven stonden centraal. Anke bezit de gave om met volledige kalmte en aandacht je met een paar simpele vragen als het ware leeg te laten lopen. Ze luistert aandachtig, vat zaken samen en vraagt door waar het noodzakelijk is en waar ze een stuk leegte en gemis hoorde doorklinken was er die passende stilte. En als waardevolle tegenhanger waren er ook van die momenten waarop het er bruisend aan toe ging en onze schaterlach de lichte smaakvol ingerichte inspiratiezaal vulde.

Op deze hete dagen dronken we liters water en ik had het idee dat de tijd even stil stond. Ik lag als het ware bij haar op de divan. Rustig, zoekende naar woorden om mijn gevoelens en herinneringen onder woorden te brengen. De gesprekken met Anke waren waardevol. Belangrijke gebeurtenissen en levenslessen kon ik zonder schroom met haar delen. Ik voelde mij op mijn gemak bij haar en omdat zij niet oordeelt waren er geen barrières.

De door mij beschreven situaties herbergen een mooi motivatiepatroon. Ik wist in grote lijnen al waar mijn kracht ligt maar het was mooi om dat bevestigd te zien tijdens de ontmoetingen met Anke. Haar aanpak heeft mij geholpen om tijdens mijn zoektocht naar nieuw werk nog dichter bij mijzelf te blijven.

De motivatie analyse zoals Anke die met jou doorneemt en in een helder verslag aan jou terugkoppelt is een prachtig product. Het kan er toe bijdragen dat mensen zichzelf uitdagen het beste en mooiste uit zichzelf te halen en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ik zet haar dan ook met plezier in de kijker omdat ik andere werkzoekenden of mensen die een carrière switch willen ondergaan de kans gun om ook te ervaren hoe het is om een motivatie analyse te ondergaan.

 

Tekst: Pieter van Stein

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Wil je response geven?
Graag zelfs!
Voel je vrij om een reactie te plaatsen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *