Diversiteit

Dynamisch versus divers

Komen jullie ook de kreten jong en dynamisch regelmatig tegen in vacatures? Wanneer ik er weer één tegenkom dan gaan mijn tenen krom staan.

 

Ik kom zoveel varianten tegen hoe een bedrijf zichzelf beschrijft als jong, dynamisch en ambitieus. Wat houden deze begrippen in en wat zegt dit over de bedrijfscultuur? Door het veelvuldig gebruik van deze woorden weet ik als lezer nog niet waarin het bedrijf zich onderscheidt en wat de ware identiteit is van het bedrijf.  Dus weet ik als potentiële medewerker of klant niet of ik mij kan identificeren met de organisatie. En wie zijn mijn toekomstige collega’s?

Toen ik bij mijn huidige werkgever startte, werd ik positief verrast doordat ik terecht kwam in een gemêleerde club van medewerkers. Op de werkvloer binnen mijn afdeling kom ik letterlijk elke dag een verscheidenheid aan collega’s tegen en is het altijd een verrassing naast wie ik kom te zitten (flexplekken). Ik voel mij als een vis in het water bij deze diversiteit. “Zo kan ik naast een 23-jarige student zitten en aan mijn andere zijde een 60-jarige ex-reisgids die naast  de Alarmcentrale huwelijken afsluit in haar gemeente. Een aangename situatie die samengaat met het type werkzaamheden zonder een bewust diversiteitsbeleid.

Niet om het één of ander, maar in mij komt de Cultureel Antropologe op die waarneemt dat diversiteit ervoor kan zorgen dat zowel het plezier als de prestatie toeneemt. Met diversiteit omarm ik etnische & culturele diversiteit, man en vrouw, leeftijdmix, gelovigen en ongelovigen maar ook hetero en homoseksueel. Mijn werkgever verdient hiermee een grote plus.

Wat mijn oog heeft waargenomen op de werkvloer:

  1. Creativiteit wordt verbeterd;
  2. De pool van talenten groeit;
  3. Productiviteit en vreugde nemen toe;
  4. Een toename van variatie van verschillende talenten, vaardigheden en ervaringen;
  5. Vooral een positieve invloed op het werkgeversmerk.

Waarom zien we dan die verscheidenheid niet terug in de vacatureteksten, terwijl de vacaturetekst het arbeidsmarktcommunicatiemiddel is om de juiste doelgroep te vinden? Ik doe een oproep aan organisaties om meer hun kernwaarden te laten zien in plaats van de kreten jong en dynamisch als cliché te gebruiken. Overmatig gebruik van jong en dynamisch komt eerder springerig en richtingloos over. Door een visie te laten zien en de gemaakte keuzes waar een bedrijf voor staat, wordt de juiste doelgroep geprikkeld en kan diversiteit doordringen in een vacaturetekst. Door een divers personeelsbestand zorg je al voor een bredere afstemming op je klantenbestand en dus ook een afspiegeling van de samenleving. Het is een goede ontwikkeling dat organisaties experimenteren met methodes om mensen te werven zonder dat achtergrond of demografische gegevens er toe doen. Dit zal zeker bijdragen aan meer productiviteit en werkplezier.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Wil je response geven?
Graag zelfs!
Voel je vrij om een reactie te plaatsen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *