candidate experience

Beleving als sollicitant

Onlangs werd ik me weer bewust van, en met mijn neus gedrukt op een slecht recruitment optreden door een werkgever.  Dit was tijdens het proces van kennismaken oftewel de sollicitatieprocedure. Ik noem mijn sollicitatiegesprekken zelf kennismakingsgesprekken, omdat het voor mij een ontmoeting is. Hierin wil ik een beeld krijgen van de organisatie. 

 

Met enthousiasme heb ik een mooie brief geschreven, die ik dan ook meteen via de website van de werkgever wilde versturen. Ik volgde de aangewezen stappen, maar nadat ik de documenten had toegevoegd lukte het mij niet om de brief te zenden. Ik wilde me niet laten ontmoedigen door een niet functionerende “werken bij”- website. Ik deed drie pogingen om mijn brief te verzenden.  Daarna heb ik toch gebeld naar de receptie van dit Amerikaanse logistiek bedrijf (voorheen een Franse transportgroep en een Amerikaanse Logistics divisie in Nederland ) om aan hen een e-mailadres te vragen.

Verwachtingen zijn gewekt

Op mijn brief werd positief gereageerd. Daarop volgde een uitnodiging met de Recruitment Manager a.i. en de Supply Chain Recruiter: twee mogelijk toekomstige collega’s . “Wij zoeken een collega om samen de recruitment afdeling op te bouwen en er is vrije ruimte om invulling te geven aan talent sourcing (kanalen van personeelsinstroom), het interviewen van kandidaten en het aanbieden van contracten “. En aan een “werken bij”- website” wordt hard gewerkt, bevestigen de beide heren.  In het tweede gesprek wordt gestuurd op het behalen van groeicijfers. Kortom, ik moet dan de juiste gekwalificeerde talenten vinden door middelen te gebruiken die niks mogen kosten zoals bepaalde job boards en eigen netwerken. De moed zonk me in de schoenen, weer zo’n Amerikaans bedrijf dat mooie praatjes heeft, maar eigenlijk zonder investering goede mensen wil binnenhalen. Het werd mij duidelijk dat onze ideeën en visie over de rol niet met elkaar overeen kwamen. De geadverteerde functie voldeed niet aan het geschetste beeld.

Improve candidate experienceWerkgever , doe er wat aan!

Candidate experience

Candidate experience

De terugreis die anderhalf uur duurde gaf mij voldoende tijd om na te denken. Het was niet te vergelijken met mijn laastste sollicitatie. Hier was de sollicitatiecommissie eenduidig over de invulling van de rol, waar één stuurman aanwezig is binnen de afdeling, waar ik op de hoogte werd gehouden gedurende het proces en waar de HR Manager een terugkoppeling gaf omdat zij daar waarde aan hecht. Mijn netwerkcirkel heb ik vervolgens benaderd om een totaal perspectief te krijgen van dit Amerikaanse bedrijf. Na het laatste telefoongesprek met de Recruitment Manager a.i. , heb ik nooit meer iets vernomen. Mijn referentieonderzoek bevestigt mijn imago van de organisatie. Nieuws over een slechte beleving als sollicitant reist sneller en verder dan een organisatie zou willen. Dus werkgevers: Care for candidate experience! Positieve beleving heeft invloed op je “Employer Branding”. Je wilt toch ook dat goede kandidaten zich melden!

 

 Tekst: Linge Oei

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Wil je response geven?
Graag zelfs!
Voel je vrij om een reactie te plaatsen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *